Findit är en gratis tjänst som finansieras genom att visa annonser. Vår målsättning är att Findit skall förbli en gratis tjänst.
Du kan hjälpa oss genom att undanta Findit från din annonsblockerare. Anvisningar om hur du inaktiverar Adblock hittar du här.
Findit är en gratis tjänst som finansieras genom att visa annonser. Vår målsättning är att Findit skall förbli en gratis tjänst.
Du kan hjälpa oss genom att klicka på och därefter "Tillåt alla" knappen.

Annonsen har utgått!

Släktforskarnas årsbok 2002

49 kr (4 €)
Utgivare: Sveriges Släktforskarförbund. Redaktör: Håkan Skogsjö. Antal sidor: 352. Utgivningsår: 2002. ISBN: 9187676303.
Årsbok Om länsräkenskaper, hälsingeprosten Olof Broman och hans ættqvisl samt ett egendomligt dödsfall i Hörja. I våra landsarkiv finns de så kallade länsräkenskaperna, en mycket omfattande källserie vars innehåll kan verka ganska trist: mest bara kvitton och räkenskaper. Men skenet bedrar. Där finns oerhört mycket att hämta för släkt- och hembygdsforskaren, bara man tar sig tid att sätta sig in i de olika längdernas tillkomst och också går igenom handlingarna med viss systematik. Om detta kan man läsa i artikeln Länsräkenskapernas verifikationer – inga tråkiga kvitton av Maud Lindeberg i 2002 års utgåva av Släktforskarnas årsbok.
Liksom i tidigare årsböcker spänner artiklarna över ett brett fält. Hälsingeprosten Olof Broman 1676–1750 var intresserad av nästan allting han iakttog, undersökte, forskade och skrev mest för jämnan. Men i maj 1721 gick all hans möda om intet under ryssarna anfall mot Hudiksvall. Det dröjde dock inte länge förrän den idoge prosten åter var i arbete. Och det har vi släktforskare anledning att vara glada för: Bromans många utredningar över Hälsingesläkter är fortfarande av mycket stort värde.
Ett egendomligt dödsfall i skånska Hörja 1810 satte häradsrätten på prov. Mycket tydde på att bondsonen Sven Kjerstensson hade blivit förgiftad. Men hade han det? Och i så fall av vem? Kriminalfallet i sig är spännande, men minst lika intressant är de inblickar i skånskt bondeliv för snart 200 år sedan som skildringen ger.
Om ryske soldaten Zacharoff i Göteborg vet vi inte särskilt mycket. Men tack vare en del ovanligare källor, som kämnärsrättens protokoll, brödmönsterrullor och rapportjournaler, har det varit möjligt att kasta mer ljus över hans liv och härkomst. I årsboken ingår också flera andra artiklar. Där finns en utredning över släkten Moderus och Modéer, en lista över svenskar som avled i kolonin Saint-Barthélemey.
Annonsör: --- Plats: --- ---  
kategori: Böcker & Litteratur Typ: Säljes
Findit ansvarar inte för den utannonserade varan eller annonsens innehåll. Reklam-SMS förbjudet. Annonsören vill ej bli ringd av tele- eller annonssäljare. Har du övriga frågor eller åsikter, vänligen kontakta vår kundtjänst.